Se vores ledige jobs eller send os en uopfordret ansøgning
Sådan finder du det rette ledige job
Er du træt af jobbet? Vi hjælper dig til at finde din rette hylde
Karriere-kriser er ikke kun noget, der opstår, når du forlader uddannelsens trygge rammer og skal beslutte dig for, hvilken vej du vil gå fremover – det er også noget, der pludselig kan komme til dig midt i en ellers strålende karriere. For hvem siger, at du valgte rigtigt, dengang du besluttede dig for en uddannelse eller takkede ja til et job?
Men hvad stiller du egentlig op, hvis dit job er en daglig trummerum, og du drømmer om helt andre græsgange? Vi har gravet efter svar og fundet opskriften på, hvordan du finder det helt rigtige ledige job. Det handler især om at se indad og stille dig selv en nogle vigtige spørgsmål:
1. Hvad interesserer dig?
For at få det ledige job, der virkelig tænder dig, er første skridt logisk nok, at du finder ud af, hvad du egentlig kan lide at lave. Og her drejer det sig ikke kun om, hvad du kan lide at lave, når du er på job – se på dit liv i sin helhed fra du var helt lille til nu, og lav så en liste over de ting, du kan lide at lave. Elsker du at lege med din hund? Kan du lide at løse kryds-og-tværs? Er du vild med modelbyggeri, at spille håndbold, rejse eller opleve byen?
Når listen er komplet, så overvej hvorfor du kan lide at lave netop de ting. Kan du lide at lege med din hund, fordi det giver dig mental og fysisk motion? Er det fordi du kan lide at være udendørs, eller fordi du elsker dyr? Når du har svarene, er du lidt tættere på at identificere, hvad der tænder netop dig, og hvilket ledige job der kunne være det rette for dig.
Lyst til at blive vikar i et vikarbureau?
2. Hvad er dine styrker og dit talent?
Nu skal du finde ud af, hvad du kan. Først og fremmest er det selvfølgelig værd at se på, hvilke kvalifikationer og erfaringer du har med dig fra din uddannelse eller tidligere jobs, og tænk gerne bredt her: Er du typen, der er ferm til at lege med tal, så din økonomi går op i en højere enhed? Er du god til at hænge hylder op og skifte pakninger i vandhanen? Eller er du en formidabel sparringspartner for venner og kollegaer?
Skænk også dine svagheder en tanke, nu du er i gang, så du kan undgå jobs, hvor du dagligt bliver konfronteret med dem: Er finmotorikken ikke i top? Er du ikke god i pressede situationer? Skriv alle dine styrker og svagheder dig ned, så du har noget at forholde dig til. Se ikke dine svagheder som nederlag, men tværtimod områder hvor du har mulighed for at forbedre dig, eller benytte dine styrker i stedet for.
3. Hvilke krav og ønsker har du?
Mennesker arbejder ikke ens – nogle kan lide rutinen i, at hverdagen kører efter et skema, andre vil hellere have spontanitet og afveksling på arbejdet. Nogle er de fødte team-playere, andre vil helst arbejde alene. Nogle vil helst ‘føle’ sig til beslutninger, andre vil helst tænke sig til dem og bruge data. Og så er der uendeligt mange måder at lære på. Hvordan er du? Tænk over det, så du kan vælge det ledige job, der i videst muligt omfang matcher din personlighed.
Hvis du er i tvivl, så spørg en ven eller en i din familie, som du stoler på, hvordan de ser og oplever dig.
Når du lægger dig fast på et ledigt job, skal du også huske at afstemme dine forventninger til dit job, med dine forventninger til din livsstil. Prioriterer du venner, familie og fritid højt, eller vil du med glæde lægge 70 timer om ugen på dit job? Er du bundet til et geografisk område af praktiske årsager? Og hvilke krav har du til lønnen? Husk at være realistisk – du finder nok ikke mange jobs, hvor du kan nøjes med at arbejde 20 timer om ugen til 40.000 kroner om måneden i løn!
4. Lav din research
Når du har afklaret dig selv, er du nået til det punkt, hvor du skal til at kigge på, hvilke muligheder du har. Læs jobannoncer, og spørg familie, venner og bekendte om, hvilke jobs de har, og hvad stillingerne kræver og indebærer.
Når du tænker i jobmuligheder, så tænk så bredt og så kreativt som muligt: Bare fordi du er vild med mode, betyder det ikke, at du skal designe dit eget tøj – måske skal du åbne din egen tøjbutik, skrive om mode, lave noget, der kræver øje for det æstetiske, eller måske kan du endda få udvidet og omdefineret det job, du allerede har, så det lever op til de ting i højere grad, som du går og ønsker dig? Tænk gerne store tanker i denne fase; der er ingen grund til at begrænse dig, så længe du går og brainstormer på idéer.
Få 7 gratis skabeloner og eksempler til den gode ansøgning
5. Sæt dig et mål
Ide-udviklingsfasen kan let tage flere måneder, men på et eller andet tidspunkt skal du jo til at træffe et valg. Start med at sætte dig et mål: Hvor vil du gerne ende henne?
Drømmejobbet dumper sjældent ned fra himlen, og jobbet er måske ikke ledigt når du ønsker det. Det kan kræve flid og udholdenhed at nå derhen. Næste skridt er derfor at sætte dig overskuelige delmål for, hvordan du opnår dit overordnede mål, gerne med en tidsramme for, hvornår du skal nå målet. Det giver dig muligheden for at tænke lidt over, hvordan du skal nå dit mål, og lave en handlingsplan for hvordan du kan komme tættere på det ledige job.
Mangler du nogle kvalifikationer – skal du tage en ny uddannelse, eller kan du nøjes med at supplere din erfaring med kurser og efteruddannelse? Mangler du nogle nyttige kontakter i dit netværk eller ny viden? Tænk også over, om frivilligt arbejde vil gavne din karriere og give dig en forsmag på, hvad der venter. Det kan være en bagvej ind i den branche, som du gerne vil ind i, og give dig en forsmag på, hvad det kræver.
Husk, at din beslutning aldrig er endelig. Selvom dit mål lige nu virker som det ideelle mål, kan det jo godt være, at dine ambitioner og mål ændres, når du vokser fagligt og personligt som menneske og får mere indblik i området. Sæt derfor nogle datoer i din karriereplan for, hvornår du skal gentage hele denne procedure og finde ud af, om du er på rette spor.